Proficiat, je gaat een huis bouwen! Waarschijnlijk zit jij met je hoofd al bij de afwerking en inrichting van je huis, maar vooraleer je daaraan kan beginnen moet er natuurlijk eerst gebouwd worden. Je leest hier 5 tips om budgetvriendelijk te bouwen, zodat er nog een beetje overblijft voor die mooie inrichting!

1. Hou het eenvoudig en compact

Hoe groter je huis, hoe duurder het zal worden. Hoe kleiner of compacter je dus bouwt, hoe goedkoper de woning. Denk ook aan later, een groter huis zal meer kosten om te verwarmen en vergeet ook het onderhoud niet.

Een woning met een eenvoudige – maar goed doordachte – structuur of architectuur is niet alleen goedkoper qua werkuren (van de architect en de aannemers), maar kost ook minder aan materialen dan een woning met veel ‘hoekjes en kantjes’.

2. Bespaar waar je kan

Maar bespaar nooit op de ruwbouwmaterialen! Waar je echter wel op kan besparen is de afwerking. Zo kan je bijvoorbeeld gemakkelijk 10 à 20 euro per vierkante meter besparen door te kiezen voor een keramische tegel in plaats van een in natuursteen. Je kan ze later nog altijd vervangen!

Hetzelfde geldt voor de badkamer, als je tijdelijk verder kan met een standaard douche en lavabo, doen! Zo kan je nog rustig doorsparen voor die droombadkamer binnen een paar jaar. Maar ook een keuken met doe-het-zelf-kastjes en een mooi werkblad gaat gemakkelijk een tiental jaren mee! Je kan de verschillende opties met de architect bespreken.

3. Doe-het-zelf

Als je een beetje handig bent, zijn er heel wat werken die je gemakkelijk zelf kan uitvoeren, of misschien zit er wel een handige Harry in de familie die wil komen helpen. Wees echter wel eerlijk en kritisch over jezelf, want het zal later meer geld kosten om verkeerd uitgevoerde werken te laten rechtzetten.

Laat gevaarlijke werken en moeilijke klussen, zoals dakwerken, wel over aan vakmensen. Zij hebben de kennis en ervaring om dat tot een goed einde te brengen!

4. Vergelijk

Een kleinere aannemer zal goedkoper zijn dan eentje met veel personeel. Bespreek zeker ook de opties samen met je architect, vaak heeft die al ervaring met een bepaalde firma en daardoor misschien wel een kortingstarief.

Vergelijk niet alleen offertes van aannemers, maar neem ook de tijd om gekozen materialen te vergelijken. Het is niet nodig om altijd met de laatste trends mee te gaan, die vaak duurder uitvallen.

5. Denk aan de toekomst!

Bouw ten slotte met de toekomst in het achterhoofd! Denk daarbij verder dan alleen maar dingen die voorlopig nog niet in het budget passen, maar bijvoorbeeld ook al aan de voorzieningen voor een huislift of een zwembad op termijn,…

Vergeet ook niet dat alle nieuwbouwwoningen tegen 2021 allemaal ‘bijna energie-neutraal’ moeten zijn, je kan er dus maar beter nu al mee beginnen! Blijf zeker terugkomen naar dit platform, want binnenkort delen we in een reeks artikels hoe jij voor een BEN-woning zorgt!