Isoleren van woningen is één van de slimste investeringen die een mens in zijn woning kan doen, blijkt uit berekeningen. Door de energiebesparing die isolatie oplevert, verdient een investering zich soms al binnen enkele jaren terug. Daarnaast levert het een veel prettiger wooncomfort en een hogere woningwaarde op. Welke vorm van isolatie is voor uw woning het meest interessant?

 

Veel mensen kiezen in eerste instantie voor zonnepanelen of zonnecollectoren. Op zich een goede investering, maar wat als die opgewekte warmte direct weer weglekt uit uw woning? Daarom zeggen energie-adviseurs unaniem: begin altijd met een goede isolatie. Bij isolatie gaan de kosten voor de baten uit. Wat die kosten precies zijn, hangt natuurlijk onder meer af van uw woning en de vorm van isolatie.

 

Vloer- en muurisolatie

Vloer- en spouwmuurisolatie horen tot de goedkoopste vormen van woningisolatie. Deze kosten zijn met circa € 15 per vierkante meter laag, omdat er doorgaans weinig tot geen bouwkundige ingrepen nodig zijn. Vaak kan het isolatiemateriaal heel eenvoudig worden aangebracht. Voor elke woning zijn er talloze manieren van isoleren, dus ook voor uw huis. Zelfs voor vloeren zonder kruipruimte.

 

Dakisolatie

Ook het isoleren van daken kan enorme reductie in uw energiekosten opleveren. Dit gebeurt vaak door platen, PUR-schuim of rollen isolatiemateriaal. En is dat niet mogelijk, dan zijn er ook andere vormen van isolatie. Een vakman kan u hierin adviseren. Gemiddeld kost het isoleren van daken (uitgaande van een schuin dak) tussen de € 20 en € 45.

 

Dubbel glas

Heeft uw woning nog enkelglas of verouderd dubbelglas? Dan is het ook interessant om uw ruiten te vervangen door HR++ dubbelglas. Dit glas is de laatste jaren technisch enorm verbeterd. Ze houden niet alleen veel warmte binnen, maar zorgen ook dat lawaai buiten blijft. De kosten voor dubbelglas bedragen per vierkante meter zo’n € 80. Stel u neemt 20 vierkante meter, dan levert dit een jaarlijkse besparing op van circa € 250. Oftewel: binnen 5 jaar heeft u het glas terugverdiend!

 

Milieuvriendelijk isoleren

Isolatiemateriaal bestaat in veel gevallen uit plastic of piepschuim: niet het meest milieuvriendelijke materiaal. Wilt u uw woning op een milieuvriendelijke manier energiezuiniger maken? Ook dan zijn er steeds meer ecologische mogelijkheden, zoals houtwol of cellulose, of schelpen in plaats van kunststof bolletjes bij vloerisolatie. Deze zijn in aanschaf misschien wel iets duurder, maar hun rendement is vrijwel zonder uitzondering net zo hoog.

 

Wat levert het op?

Met isoleren bespaart u al snel vele honderden tot duizenden euro’s per jaar op uw stookkosten. Binnen enkele jaren kunt u uw investering dus hebben terugverdiend. Vooral vloer- en muurisolatie staan bekend om hun korte terugverdientijd.

Maar net zo aangenaam is het feit dat Isoleren een veel prettiger binnenklimaat oplevert. Het blijft koeler in de hete zomer, en in koude maanden zijn er geen tocht, klamme muren of ijskoude vloeren. En gaat u uw huis verkopen? Dan is muur- en vloerisolatie volgens makelaars en taxateurs een prijsverhogend verkooppunt.