Ga je bouwen of verbouwen? Of zijn je oude ramen en voordeur aan vervanging toe? Loop niet verloren in alle verschillende opties! Hieronder ontdek je een overzicht van alle verschillende materialen waaruit je kan kiezen, met hun voor- en nadelen!

Hout

Houten ramen zijn gemaakt van harde, tropische houtsoorten die tegen een stootje kunnen. Om goed water- en luchtdicht te zijn, moeten houten ramen op maar liefst drie verschillende plaatsen voorzien zijn van dichtingen. Onder andere tussen het vaste gedeelte en het metselwerk, wat ze iets moeilijk maakt om te plaatsen.

Met houten ramen heb je veel periodiek onderhoud, maar met de juiste producten moet dat pas om de 4, 6 of 8 jaar. En je kan schilderen wanneer je zin hebt in een nieuw kleurtje!

Aluminium

Profielen van aluminium zijn licht, stijf en goed bestand tegen chemische stoffen en klimaatsinvloeden. Ze zijn makkelijker te verwerken in verschillende vormtechnische eisen. Aluminium ramen zijn ideaal voor ramen met grote afmetingen.

Bij aluminium profielen moet er een onderbreking zijn tussen de binnen- en buitenkant van het profiel. Zo worden warmteverliezen van binnen naar buiten beperkt.

Staal

Profielen in staal kunnen smal gehouden worden, wat hen favoriet maakt voor esthetische redenen maar waardoor ze wel in de duurdere prijsklasse terechtkomen. Door verschillende behandelingen zijn stalen profielen goed bestand tegen corrosie en vragen ze minder onderhoud.

Kunststof

Kunststofprofielen, ook wel bekend als PVC, zijn ongevoelig voor weer en wind. Ze zijn bestendig tegen atmosferische vervuiling, dat is de verkeersuitstoot die voor een grauwe waas kan zorgen. Daarnaast bieden ze goede thermische en akoestische isolatie en zijn ze licht en sterk.

Corrosie, rotting, chemische elementen en luchtvervuiling doen PVC niets en ze gaan daarnaast heel lang mee. Qua onderhoud kan het niet makkelijker, gewoon bij elke beurt ramen wassen de profielen even meenemen en klaar!

Kunststof ramen en deuren komen bovendien nog eens in heel wat verschillende kleuren, je zal dus zeker iets vinden dat past bij jouw smaak en de rest van het huis!