Water heeft altijd een bepaalde hardheid. De term ‘hardheid’ doelt op de hoeveelheid calcium en magnesium er in het water aanwezig is. Deze twee mineralen zijn essentieel voor onze gezondheid, maar minder goed voor de gezondheid van onze huishoudtoestellen… Zij zijn namelijk de oorzaak van kalkafzetting! Hoe ‘harder’ het water, hoe meer je met kalkvorming te maken hebt.

Kalkaanslag

Kalkvorming of kalkaanslag is het grijzige laagje dat achterblijft bij de delen van huishoudtoestellen waar (kokend) heet water mee in aanraking komt. Denk maar aan je douchekop en badkranen. Het kan ook ‘onzichtbaar’ voorkomen, in koffie- en wasmachines of de waterkoker. Kalk is hardnekkig en vaak niet zo gemakkelijk weg te krijgen. Dan is het beter om te voorkomen! Gelukkig kan dat met waterontharders.

Wat doet een waterontharder?

Een waterontharder gaat de hoeveelheden calcium en magnesium in het water omzetten in natrium, dankzij speciale harsbolletjes. In de meeste gevallen wordt een waterontharder al meteen achter de watermeter aangesloten. Natuurlijk raakt de hars in de ontharder na een tijdje verzadigd en moet het gereinigd worden. Dit gebeurt meestal automatisch, en het ‘afvalwater’ dat bij de reiniging ontstaat wordt via het riool afgepompt. Na dit proces, dat tussen de 20 en 90 minuten duurt, is de harskern weer proper en de waterontharder terug klaar voor gebruik!

Met een waterontharder verleng je de levensduur van je huishoudelijk apparaten en vermijd je kalkaanslag in en op diezelfde aparaten.

Soorten waterontharders

Zoals je eerder kon lezen, werkt een waterontharder met hars. Die hars moet op regelmatige tijdstippen ‘geregenereerd’, of vernieuwd worden. Een volumegestuurde waterontharder meet continu het waterverbruik en wanneer een bepaalde hoeveelheid water werd verbruikt, gaat het apparaat zelf over tot regeneratie.

Een tijdgestuurde waterontharder gaat op vaste tijdstippen, na het verstrijken van een op voorhand bepaalde periode over, tot regeneratie.

Welke en of je waterontharder kiest, is afhankelijk van waar je woont. In sommige gebieden is het drinkwater hard tot zeer hard, waar een waterontharder absoluut aan te raden is.