Zonnepanelen zijn een investering, maar wel een waarmee je gemakkelijk honderden euro’s op je energiefactuur bespaart. En dat voor een periode van gemiddeld 25 jaar! Hoewel de subsidies misschien niet meer zo hoog zijn als de vorige jaren, zijn er gelukkig in 2017 enkele evoluties die investeren in zonnepanelen nog steeds de moeite waard maken!

Vlaamse energielening 2017

De Vlaamse energielening bestaat sinds 2015. Hiermee kan je tot maximaal 10.000 euro lenen aan een lage interestvoet van 2%, op een termijn van 5 jaar. De Vlaamse energielening kan gebruikt worden voor verschillende (ver)bouwingswerken die dienen om je woning duurzamer te maken. Deze lening kan onder andere worden aangevraagd voor het plaatsen van zonnepanelen! De enige voorwaarde die daarbij komt kijken, is dat je dak reeds van goede dakisolatie voorzien moet zijn.

Tot voor kort was deze lening niet voor heel Vlaanderen beschikbaar voor de installatie van zonnepanelen en was dit afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Gelukkig wordt dat aangepast en kan binnenkort iedereen in Vlaanderen op deze lening beroep doen! Sinds begin 2015 gingen alvast 10.009 gezinnen jou voor met het aangaan van een energielening! Benieuwd of jouw gemeente in aanmerking komt voor de energielening? Je vindt het antwoord op de website energiesparen.be.

Groepsaankoop

Inwoners van de Provincie Antwerpen kunnen intekenen voor een groepsaankoop van zonnepanelen. Door in groep aan te kopen, is de prijs lager dan wanneer je alleen de aankoop zou doen. In 2016 tekenden meer dan 14.200 gezinnen in om een persoonlijk voorstel te ontvangen. De Provincie Antwerpen vindt het belangrijk dat ieder gezin, alvorens een definitieve beslissing te nemen, een transparante rendementsberekening ontvangt. Ook waakt de Provincie over of de installateurs gekwalificeerd zijn en zorgen ze voor verschillende garanties.

Ook in 2017 wordt een groepsaankoop georganiseerd, je kan gratis en vrijblijvend inschrijven voor een persoonlijk voorstel van 30 mei 2017 tot en met 8 augustus 2017. Alle informatie vind je op de website van de Provincie Antwerpen.

Subsidies

De laatste jaren heeft de overheid de subsidies voor zonnepanelen stevig afgebouwd. Er zijn echter twee vormen die nog steeds van toepassingen zijn: de E-peil premie en de terugdraaiende teller.

E-peil premie

De E-peil premie wordt momenteel hervormd, dus hoe het verder evolueert zal in de komende maanden duidelijk worden. Maar het komt erop neer dat met deze premie tot 1800 euro kan bekomen worden, om te gebruiken voor zonnepanelen bij nieuwbouwwoningen. Of je kans maakt op de premie hangt af van het e-peil waaraan uw nieuwbouwwoning voldoet. Een E-peil premie kan aangevraagd worden bij je netbeheerder, dus voor meer informatie kan je ook bij hen terecht!

Terugdraaiende teller

Een terugdraaiende teller doet letterlijk de energiemeter terugdraaien. Dit gebeurt wanneer er meer elektriciteit wordt opgewekt uit de zonnepanelen dan er verbruikt wordt. Dit wordt beschouwd als een vorm van subsidie, omdat de netbeheerder verplicht is de elektriciteit van de particulieren af te nemen.

Dit kan ervoor zorgen dat je energiefactuur op jaarbasis misschien op 0 komt te staan! Voor meer informatie over de terugdraaiende teller kan je ook contact opnemen met je netbeheerder.

Met de elektriciteitsprijs die blijft stijgen, zakt de prijs van zonnepanelen steeds verder en 2016 was een geweldig jaar van zonneopbrengst. Met dit in het achterhoofd is het een goed idee om te investeren in zonnepanelen en zo van je huis een duurzame thuis voor je gezin te maken!