Stuifmeel. Saharazand. Bladeren. Algen. Vogelpoep… Al deze zaken zorgen er voor dat uw zonnepanelen aan vermogen inleveren. Metingen tonen aan dat dit in de praktijk al snel kan oplopen naar 5%. En dat is zonde, want daarmee laat u gewoon geld liggen. Schoonmaken is dan ook het devies, zeggen alle experts. Hier een paar tips.

Het is een misverstand dat onze Belgische regenbuien uw zonnepanelen vanzelf schoonhouden. Was dat maar zo: dan zou u ook nooit meer uw ramen hoeven te lappen! Wind en regen voeren zoals bekend ook veel vuil aan. En zeker bij schuingeplaatste zonnepanelen levert dit vervuiling op, waardoor zonnestralen niet meer de kans krijgen volledig door te dringen.

Wanneer schoonmaken?

Controleer regelmatig of uw zonnepanelen schoon zijn. Doe dit in elk geval in de lente, vlak voor de zomer. De zomermaanden zorgen namelijk voor 70% van uw energieopbrengst in het jaar. Begin de zomer daarom altijd met schone panelen om zo elk straaltje mee te pikken!

In de lente worden de panelen het snelst vuil. De lucht zit dan vol stuifmeel en in sommige periodes vaak ook sahara-zand, die met de regen naar beneden komt. Dit zorgt voor een waas die misschien niet altijd even goed zichtbaar is, maar wel zorgt voor een lager rendement van uw zonnepanelen. Merkt u dat uw auto in de lente vies is na een regenbui? Ga er dan maar van uit dat uw panelen dat ook zijn.

In de herfst zijn vooral bladeren de grote boosdoener. Die hebben de neiging zich onderaan de rand op te hopen. En ook al is het maar een dunne strook: u levert wel in aan vierkante meters paneel. Doet u daar niets aan? Dan zullen de bladeren op den duur veranderen in een dikke, plakkerige laag. In periodes dat de bomen hun bladeren laten vallen is schoonmaken dan ook zeker geen luxe.

Hoe schoonmaken?

Nadeel van zonnepanelen is dat ze vaak hoog zitten en moeilijk bereikbaar zijn. Komt u er met de tuinslang niet bij? Schaf een bij een bouwmarkt een telescoopbezem of -wisser aan, waar u ook een tuinslang op kunt aansluiten. Die lenen zich perfect voor deze klus. Vanuit een raam of vanaf een ladder kunt u daarmee doorgaans gemakkelijk bij de panelen komen.

Klimt u toch op een schuin dak: zorg er dan altijd voor dat u verankerd bent. Als u met water in de weer gaat worden daken vaak verraderlijk glad!

Heel verleidelijk, maar niet doen: de panelen schoonspuiten met een hogedrukreiniger. Hoewel de panelen degelijke gebouwd zijn, is er altijd een risico dat er water achter het glas kan komen, dat er vervolgens niet meer uit weg kan.

Met welk schoonmaakmiddel?

Probeer de ergste troep eerst zonder vuil te verwijderen. Gebruik hiervoor een zachte bezem of doek, maar ga met die laatste absoluut niet schuren.

Laat een emmer vollopen met warm water, voeg hier een speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen aan toe. Deze is waarschijnlijk wel verkrijgbaar bij uw installateur. Anders kunt u deze ook kopen bij webshops die gespecialiseerd zijn in schoonmaakmiddelen. Gebruik in elk geval geen allesreiniger of andere agressieve schoonmaakmiddelen. En ook absoluut geen schuurmiddel of schuursponsjes!

U kunt de panelen het beste afnemen met een zachte spons of microvezeldoek. Spoel na met ruime hoeveelheden (bij voorkeur kalkarm) water.

Tip: maak de ruiten schoon na zonsondergang, of in de schaduw. In de zon droogt het schoonmaakwater zo snel dat het vuil niet de kans krijgt naar beneden te spoelen. U zult zien dat er dan al snel weer strepen ontstaan.

Maximaal rendement van uw zonnepaneel

Als u deze schoonmaakinstructies goed opvolgt, profiteert u om te beginnen het hele jaar door van een maximaal rendement van uw zonnepanelen!