Als wij zeggen ‘zonnepaneel’ denk jij automatisch aan grote, opvallende, rechthoekige, donkere platen. Er zijn mensen niet genieten van de voordelen die zonnepanelen bieden, omdat ze vinden dat het lelijk staat op hun huis. En toegegeven, op oude, karakteristieke gebouwen kan een modern zonnepaneel misstaan. Maar er is een alternatief!

De ontwikkelingen staan niet stil en er bestaan steeds meer producten om onzichtbaar te verwerken in het huis. Zoals dakpan-zonnepanelen bijvoorbeeld. Maar welke voor- en nadelen hebben dit soort zonnepanelen? Wij zochten het voor je uit!

De Solar-dakpan?

De producenten van zonnepanelen werken hard aan producten waarvan zelfs de meest kritische mensen ze esthetisch goedkeuren. Sinds enkele jaren zijn er zonnepanelen op de markt die bijna niet meer te onderscheiden zijn van de gewone dakpannen!

Onzichtbaar zonne-energie opwekken

Verschillende fabrikanten leveren zulke dakpannen. Net zoals bij gewone dakpannen, variëren ook hier de vormen. Er is keuze uit een platte tegel tot de typische gewelfde varianten die we kennen van de gewone dakpannen. En ja hoor, ze zijn ook beschikbaar in verschillende kleuren. Kies uit verschillen aardetinten zoals oranje of bruin, maar ook grijs en groen zijn opties!

Deze ‘zonnepannen’ worden direct op de panlatten gelegd en laten zich heel eenvoudig koppelen. Zo wordt een heus zonne-dak op maat gemaakt, en niemand die ziet dat het zonnepanelen zijn!

Lager rendement, maar wel een grotere oppervlakte

Helaas zijn er niet alleen maar voordelen aan verbonden. Het grootste nadeel is het prijskaartje, de zonne-dakpan is een stuk duurder dan de gewone zonnepanelen, die in de loop der jaren alleen maar goedkoper zijn geworden. Ook ligt het rendement per vierkante meter wat lager. Maar aangezien je je hele dak ermee kan vullen, heb je zo een grotere oppervlakte om de zonne-energie op te wekken. De installatiekosten zijn doorgaans wel hoger dan bij de ‘gewone’ zonne-panelen.

Kortom, het ‘terugverdienen’ van de zonne-dakpannen zal wellicht wat langer duren dan bij gewone zonnepanelen. Maar voor wie het uiterlijk van het huis én het milieu belangrijk is, zijn de ‘zonnepannen’ abosluut het overwegen waard!

Als je de keuze voor zonnepanelen uitstelt, kan je overwegen om misschien nog wat langer de wachten. Uiteindelijk waren de gewone zonnepanelen ooit ook enorm duur. Natuurlijk kunnen ook wij niet voorspellen of de solar-dakpan ooit op hetzelfde prijsniveau komt. Als je daar niet op wil wachten, laat je dan zeker adviseren door je leverancier over de verschillende varianten van zonnepanelen!